18 ledna 2011

Pozornost přitahují komodity, nahoru je žene strach z inflace

Ole S Hansen, Senior Manager, Saxo Bank
Pozornost investorů se nyní soustředí na inflaci. Máme za sebou týden, kdy si akcie i komodity připsaly zisky a v nejproblematičtějším zemím eurozóny se podařilo na trhu upsat dluhopisy, což trh vnímal pozitivně.

Euro proti dolaru zpevnilo o čtyři procenta. Tento růst až do čtvrtka vypadal jako short covering, tedy růst v důsledku zavírání krátkých pozic na euru, ale po pro projevu prezidenta ECB Jeana Clauda Tricheta o inflaci tento růst ještě zrychlil. Zdá se, že ke zvýšení úrokových sazeb by ECB v obavách před rostoucí inflací mohla přistoupit dříve, než trh očekával. Evropská inflace dosáhla v prosinci na 2,2 procenta, je nejvýše od roku 2008 a také nad inflačním cílem ECB, který je na úrovni 2 procent.
Hlavní čínský akciový trh odevzdal všechen letošní zisk poté, co tamní centrální banka opět zvedla povinné minimální bankovní rezervy. Toto by zároveň mohlo být jedním z opatření, která mohou ztlumit očekávaný nárůst cen komodit v roce 2011. Spotřební ceny vzrostly v listopadu v Číně o 5,1 procent, nejrychleji od roku 2008, zejména díky rostoucím cenám potravin.

Hodně komodit zažilo v první lednovém týdnu výprodeje. Nyní se vrátily zpět k růstu, index Reuters Jeffries CRB si připsal zisky a už je téměř na 50 procentní úrovni návratu z velkého poklesu během let 2008 2009. Zejména díky růstu zemědělských a energetických komodit si celý index připsal za minulý týden 2,3 procent.
Ceny energetických komodit se vzpamatovaly z výprodeje v prvním lednovém týdnu, zejména díky výpadkům na straně nabídky. Zpráva o havárii v Mexickém zálivu v loňském roce může vést k nové, dražší éře mořské těžby, Díky tomu se některé projekty mohou zpozdit a to povede k poklesu amerických zásob.
Evropská ropa Brent bude pravděpodobně první, která otestuje hladinu 100 dolarů. Vůči ropě WTI se obchoduje výrazně dráž. Minulý týden se obchodovala dokonce za 98,85 USD za barel, čímž narostla přirážka proti WTI na šest dolarů. Tento poměrně dramatický rozdíl má na svědomí chladné počasí v Evropě a vysoké zásoby v Cushingu (skladiště pro ropu WTI).
Aktuálně se vedou diskuze o tom, zda cena ropy Brent nereflektuje současnou světovou poptávku lépe než ropa WTI. Pozice ropy WTI jako globálního benchmarku je tak ohrožena. Je zřejmé, že poptávka po ropě v posledním kvartále 2010 významně vzrostla a také projekce pro rok 2011 ukazují na rostoucí poptávku. OPEC disponuje nyní dostatečnou kapacitou, není třeba zvedat limity a tak bude sledovat chování ceny ropy v nadcházejících měsících.

90 dolarů představuje u ropy Pivot, na nedávném maximu 92,60 se nachází rezistence, podporu tvoří prosincové a lednové minimum 87,10. Zlatu a stříbru se v minulých měsících příliš nedařilo. Obavy z dluhové krize se daří zvládat, akcie rostou a pozornost se přesouvá směrem k cyklickým komoditám jako jsou energie a základní materiály. Některé silné podpory se tak přesunuly ve srovnání s předchozím půlrokem výše. Za uplynulé tři měsíce došlo k dalšímu poklesu spekulativních dlouhých pozic ve zlatě a stříbru, poklesly také investice prostřednictvím ETF fondů, i když jen o kousek.
Stříbru se dařilo méně než zlatu, rozdíl ve výkonnosti ve prospěch zlata je o tři procenta. Stříbro je nyní uvězněno mezi 28 a 30 dolary, zlato se obchoduje v pásmu 1350 a 1400 dolarů. Pokles pod spodní hranici by u obou komodit mohl vést k další redukci pozic.
Zpráva Amerického ministerstva zemědělství ve středu minulý týden spustila další růst cen kukuřice, sojových bobů a bavlny. Světové zásoby těchto komodit totiž klesají. Zásoby u kukuřice poklesly na 15letá minima, v případě sojových bobů na 30letá minima. Silná poptávka po etanolu má nyní na svědomí spotřebu 40 procent americké produkce kukuřice a její cena se tak může posunout o 25 procent nad současné cenové úrovně, nad 8 USD za bušl. Poptávka po oleji ze sojových bobů způsobila pokles zásob na 30leté minima a to může přinést také růst cen.
pohledu potravinové bezpečnosti report přinesl dobré zprávy. Rýže a kukuřice jsou dvě nejdůležitější plodiny z hlediska výživy, pro miliardy lidí v Asii představuje základ jídelníčku. Americké ministerstvo zemědělství zvýšilo pro rýži odhad sklizně a snížilo odhad poptávky. Trh s pšenicí je dobře zásoben. Pšenice se v důsledku vyvíjela hůře něž kukuřice, od konce roku je její výkonnost menší o 5 procent a tento trend může pokračovat i v dalších měsících.

0 komentářů: