08 dubna 2011

Bude ke konci týdne dost páry na dojezd?

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy se vezou na vlně chuti k riziku z asijské seance po příznivých zprávách o zaměstnanosti z USA a úlevě, že včerejší zemětřesení v Japonsku dále nepoškodilo elektrárnu ve Fukušimě, a otevřou tak v pátek výše.

Futures na index FTSE 100 jsou momentálně před otevřením trhů o 0,3 % výše. Investoři dnes budou vyhlížet březnový index cen výrobců ve Velké Británii (8:30 GMT), u nějž se očekává meziroční nárůst o 5,1 % – tedy o ždibec méně než v únoru. Mohli bychom se dočkat i nepříjemného překvapení v podobě vyšší hodnoty, což by signalizovalo další inflační tlak v britské ekonomice. Bank of England včera ponechala svou referenční úrokovou sazbu beze změny, neboť přikládá růstu větší váhu než inflaci. To je pochopitelně strategie, kterou lze uplatňovat jen do určité výše inflace, takže dnešní výsledky indexu cen výrobců naznačí, kam ceny v britské ekonomice směřují.

V den, který je chudý na ekonomické události a neočekává ani žádné hospodářské výsledky, se budou akcie pravděpodobně obchodovat v pásmu, jelikož investoři budou přemítat nad současnou investiční situací, než v pondělí v čele se společností Alcoa zahájíme novou výsledkovou sezónu.

Nejdůležitější poznámka ve včerejším vystoupení prezidenta Evropské centrální banky J.-C. Tricheta se týkala skutečnosti, že inflační riziko zůstává zvýšené. Touto poznámkou Evropská centrální banka naznačuje, že pokud inflace poroste, opět dojde ke zvýšení referenční úrokové sazby. J.-C. Trichet také uvedl, že ECB nerozhodla, že by mělo jít o první ze série zvýšení, ale jistě ho to napadlo při pohledu na přehled od agentury Bloomberg minulý týden, když viděl růst cen komodit. Jen stručně – ropa Brent se nyní obchoduje za 123 USD za barel.

Co se týče fúzí a akvizic, australský ministr financí Wayne Swan zamítl fúzi ASX se Singapore Exchange, čímž se přinejmenším v Asii a Tichomoří prozatím zpomaluje vlna konsolidace burzovních trhů.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: