07 dubna 2011

Nasaďte si helmy, dnes se rozhoduje o úrokových sazbách

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank

Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek na stejných úrovních, protože investoři dnes očekávají rozhodnutí Bank of England a Evropské centrální banky o úrokových sazbách.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,1 % níže. V Evropě se dnes rozhoduje o úrokových sazbách, ale investoři zahájí den předkrmem jiného druhu. Zveřejněna bude německá průmyslová výroba za únor (10:00 GMT). Očekává se meziměsíční nárůst o 0,5 %. Po včerejších nad očekávání dobrých podnikových objednávkách by údaj o německé průmyslové výrobě mohl překvapit směrem nahoru, a navodit tak optimistickou náladu před oznámením o úrokových sazbách.

O něco později pak Bank of England (11:00 GMT) a Evropská centrální banka (11:45 GMT) oznámí své referenční úrokové sazby. Očekává se 0,5 % (beze změny), resp. 1,25 % (zvýšení o 25 bazických bodů). Nejdůležitější bude sledovat komentáře J.-C. Tricheta o stavu ekonomiky a vyhlídkách referenčních úrokových sazeb, jelikož trh již nyní počítá s několika zvýšeními sazeb během roku 2011. V závislosti na tónu těchto vyjádření se mohou akcie vydat oběma směry.

Co se týče Asie, japonská centrální banka (BoJ) přes noc v rámci pomoci po zemětřesení přislíbila uvolnit 1 bln. JPY na jednoleté úvěry a uvedla, že nadále ponechá fondy na nákup aktiv v nezměněné výši 10 bln. JPY. To poskytlo jinak spíše smíšené asijské obchodní seanci vzpruhu a japonské akciové tituly mírně vzrostly (o 0,2 %).

Když se včerejšek chýlil ke konci, Portugalsko konečně oznámilo, že požádá Evropskou unii o finanční pomoc, kterou tato země tak zoufale potřebuje. Měnové trhy na tuto zprávu kupodivu nijak výrazněji nezareagovaly, protože šlo o nevyhnutelnou událost, která už byla započítána napříč celým finančním systémem.

Společnost Samsung Electronics oznámila o 34 % nižší zisk za první čtvrtletí, protože slabá poptávka spotřebitelů stlačila ceny jejích výrobků dolů. Přidáme-li k tomu prognózy tržeb a zisku, které společnosti Acer a Logitech revidovaly směrem dolů, vypadá to, že poptávka po spotřební elektronice je opravdu slabá.

V USA ohlásila společnost Monsanto lepší než očekávané zisky za akcii za první čtvrtletí, konkrétně 1,87 USD oproti 1,84 USD, nicméně její akcie šly stejně dolů, protože společnost nedostála odhadům na rok 2011, když se zdráhala zvednout ceny, aby vykompenzovala rostoucí ceny obilí. Zdá se, že tutéž strategii vůči stoupajícím cenám bavlny uplatňuje na trhu i společnost Hennes & Mauritz, ale nenechte se ošálit, stejně bude muset ceny zvednout, jinak pošlou akcionáři její akcie ke dnu.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: