05 dubna 2011

Objeví se nějaké katalyzátory, které by prodloužily vzestup?

05.04.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, http://www.saxobank.cz/


Evropské akciové trhy otevřou v úterý na stejných úrovních. Důvodem je pokles asijských akcií po zveřejnění zpráv o tom, že automobilový průmysl je ohrožen nedostatkem dílů a že společnost Tokyo Electric Power začala vypouštět radioaktivní vodu.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před zahájením obchodování na burze o 0,1 procenta níže. Investoři budou dnes sledovat maloobchodní tržby eurozóny za únor (9:00 GMT), které by ve srovnání s lednovými 0,7 % měly dosáhnout 0,7 % r-r. Pokud maloobchodní tržby nedopadnou nad očekávání, těžko dnes najdeme jiné katalyzátory, které by mohly posunout akcie na vyšší úrovně. Je obtížné pohlížet na Evropu optimisticky, když ji sužuje tak nízký růst maloobchodních tržeb a když se zmítá v dluhové krizi na úrovni států i jednotlivých spotřebitelů. Pomalu vstupujeme do další fáze moderní historie Evropy, kdy budou politici muset přijít s udržitelným řešením, nikoli pomáhat zemím a nezdravým bankám. Zřejmě budou ale čekat až do posledního okamžiku.

Předseda Fedu Ben Bernanke včera uvedl, že jeho úřad bedlivě sleduje inflaci a hledá důkazy o tom, zda se rostoucí ceny komodit nepromítají do spotřebitelských cen. Prohlásil také, že inflační očekávání zůstávají nízká. Celkem vzato byl jeho tón ve srovnání s nedávnými prohlášeními různých předsedů regionálních poboček Fedu méně jestřábí. My se domníváme, že inflace by se případně mohla objevit z ničeho nic, protože většina společností stále funguje na základě levnějších smluv z dob nižších cen komodit; právě z tohoto důvodu byly prozatím dopady tak málo viditelné. Jakmile však dojde k obnově smluv, ocitnou se společnosti na vyšší cenové základně, a vzhledem k tomu, že většina z nich již zredukovala počet zaměstnanců a krátkodobé kapitálové investice, zůstane jedinou možností zvýšení cen, což mimochodem již řada společností signalizovala (např. Wal-Mart, Danone, Kraft Foods a Procter & Gamble). Kromě toho v okamžiku proslovu Bena Bernankeho překonala cena ropy 120 USD za barel.

Co se týče fúzí a akvizicí, společnost Texas Instrument předložila nabídku k převzetí společnosti National Semiconductor za 25 USD na akcii neboli 6,5 mld. USD v hotovosti, což odpovídá 78% prémii ke včerejší uzavírací ceně. V zásadě se jedná o sázku na analogové čipy a synergie plynoucí z rozšíření prodejní základny společnosti Texas Instrument.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: