20 září 2011

20.9. Euro utrpělo snížením ratingu Itálie i zprávami o krocích Číny vůči bankám v EU

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Záležitosti periferie EU opět určovaly sentiment a směr obchodování při zahájení asijské seance. V prvé řadě agentura S&P snížila úvěrový rating Itálie o jeden stupeň na „A“ s negativním výhledem, což stáhlo pár EURUSD, který v New Yorku uzavřel původně na 1,3688, až na úroveň 1,36.

Zdálo se, že riziko si opět ani neškrtne – akcie otevřely níže a páry asijských měn (mimo Japonsko) s USD čekal další test horní hranice. Krátce poté trhy zaznamenaly článek v řeckém deníku Ekathimerini, podle něhož řecký premiér J. Papandreu zvažuje uspořádání referenda o otázce, zda má Řecko řešit svou dluhovou krizi i nadále v rámci eurozóny, nebo z jednotnou měnu opustit.

Trh tuto zprávu vnímal pro EUR mírně pozitivně, takže se vyškrábalo zpět do středního pásma. Další propad ovšem následoval po zprávě agentury Reuters, že jistá čínská státní banka vzhledem k přetrvávajícím obavám z evropského dluhu přestala obchodovat měnové forwardy a swapy s celou řadou evropských bank, mimo jiné Société Générale, BNP Paribas a UBS.

Co se týče zveřejňovaných dat, pak jedinou událostí v Asii, která rozvířila alespoň trochu vlny zájmu, bylo zveřejnění zápisu ze zasedání RBA. Ze zápisu vyplývá, že rozhodnutí udržet sazby na nezměněné výši je důsledkem nejistoty ohledně globální ekonomiky a slabšího růstu domácí produkce. RBA uznává, že trh s bydlením je slabý a investice vyjma těžebního průmyslu utlumené.

RBA se stále ještě obává výhledu na vývoj inflace ve střednědobém horizontu a skutečnosti, že obchodní bilance Austrálie ve třetím čtvrtletí pravděpodobně dosáhne nového rekordního maxima. RBA má dále dojem, že úroková sazba ve výši 4,75 % je prozatím odpovídající, protože jistá míra zdrženlivosti dává RBA dostatečný manévrovací prostor pro případnou reakci na rizika ohrožující hospodářství.

Úrokové trhy nyní do ceny započítávají snížení o více než 150 bazických bodů ze strany RBA v následujících 12 měsících. Panuje názor, že jde možná o příliš agresivní krok, v jehož důsledku na úrokových trzích dochází ke kapitulaci. AUDUSD se podařilo získat pevnou půdu pod nohama a znovu dosáhnout úrovně 1,02.

A nyní v trochu optimističtějším duchu… Čínský list People’s Daily, hlavní mediální platforma vládnoucí komunistické strany, uvedl, že Čína bude pokračovat v nákupu amerických dluhopisů, protože považuje americký dolar za relativně bezpečnější než euro a jen obtížně by hledala alternativní aktivum odolné vůči riziku.

0 komentářů: