22 září 2011

22.9.USD je v kurzu poté, co se Fed rozhodl přistoupit k nefalšované Operaci Twist

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Federální rezervní banka USA oznámila, že ve středu zahájí nefalšovanou Operaci Twist na podporu hospodářského oživení, a zároveň vyjádřila zvýšené obavy ohledně jeho současné životaschopnosti.

Přirozenou reakcí bylo zploštění kratšího konce výnosové křivky, sentimentu na ostatních trzích však dominovala zpráva, v níž Fed odkazuje na „riziko výrazného snížení“ ekonomického výhledu a na problémy finančních trhů v důsledku evropské krize. Sázka na jistotu znamenala posílení USD oproti indexu na nejvyšší úroveň od konce února a výrazné oslabení „rizikových“ měn.

Operace Twist představuje prodej státních dluhopisů se splatností do tří let v hodnotě 400 mld. USD a nákup stejného množství dluhopisů se splatností od šesti do 30 let.

Fed kromě toho oznámil, že výnosy hypotéčních agentur a cenných papírů zajištěných hypotékou reinvestuje spíše než na dluhopisových trzích na trzích cenných papírů zajištěných hypotékou, aby tím podpořil hypoteční trh.

Nepadla žádná zmínka o opatřeních týkajících se vyloženě QE3, nedošlo ke snížení úroků z nadměrných rezerv a beze změny zůstalo i stanovisko ohledně nízkých úrokových sazeb Fedu do poloviny roku 2013. Jak bylo pravidlem již v minulosti, proti tomuto opatření se postavili tři odpůrci – Fisher, Kocherlakota a Plosser.

Jakmile se asijská seance rozběhla naplno, stabilizovaly se měny na nižších úrovních. USD si udržoval celkově poptávkový tón a objevily se zprávy, že Bank of Korea aktivně zasáhla na trhu, aby zpomalila pokles korejského wonu, který se vůči dolaru propadl na nejnižší úroveň za poslední rok. To přispělo k zastavení dopoledního posilování EUR, jelikož obchodníci očekávali určitou restrukturalizaci rezerv ze strany jihokorejských úřadů. Zpevnění USD vedlo poprvé od začátku srpna k testování úrovně parity u AUDUSD.

Pokud jde o data, novozélandská ekonomika udržela ve druhém čtvrtletí jen stěží hlavu nad vodou. V uvedeném období vykázala růst o 0,1 % mezičtvrtletně a 1,5 % meziročně, což naznačuje, že novozélandská centrální banka pravděpodobně zachová rekordně nízké úrokové sazby po celou dobu až do roku 2012.

Novozélandský dolar, který na oživení USD již tak doplatil, se oproti USD dostal na čtyřměsíční minima. Teprve poté našel určitou podporu na 200denním klouzavém průměru na úrovni 0,7946. Jeho výsledky ve vztahu k JPY byly ještě horší, zde klesl na šestiměsíční minimum na úrovni 60,92.

Pokud jde o ostatní údaje, předběžný odhad čínského indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru HSBC naznačuje pokles tohoto sektoru již třetí měsíc po sobě, a to z konečných srpnových 49,9 na 49,4, protože pod vlivem zpomalování globální ekonomiky poklesly jak nové objednávky, tak nové vývozní zakázky. Evidentní ovšem zůstávají cenové tlaky, neboť dílčí index cen vstupů vzrostl na 58,8, což je čtyřměsíční maximum, které signalizuje, že čínské úřady nesmějí ve svém boji proti inflaci polevit ani na okamžik.

Veškeré údaje zveřejňované v USA byly zastíněny včerejším zasedáním Federálního výboru pro volný trh (FOMC), je ovšem třeba říci, že srpnové prodeje existujících domů byly nad očekávání dobré.

Oproti úrovni -3,5 % za předchozí měsíc vzrostly na +7,7 % m/m, což představuje nejvyšší měsíční nárůst v tomto roce. Pravdou je, že na Wall Street stále panovalo zklamání z ekonomického výhledu z dílny Fedu a v důsledků výprodeje v závěru obchodování došlo k poklesu DJIA o 2,49 %, S&P o 2,94 % a Nasdaq o 2,01 %, což znamenalo ztrátu asi poloviny zisků za uplynulé období.

Co se týče dalších středečních údajů mimo USA, příliš se nedařilo GBP, a to v důsledku dosti holubičího zápisu z jednání BoE (většina členů Výboru pro měnovou politiku se domnívá, že v určitém okamžiku bude stejně muset dojít na další nákupy aktiv) a pesimističtějšího tónu prohlášení obvykle jestřábího S. Dalea z této instituce.

0 komentářů: