10 října 2011

10.10. Opustilo zlato status bezpečného přístavu?

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Před zveřejněním americké měsíční zaměstnanosti rostla na trhu ochota riskovat. V Evropě dvě centrální banky poskytly další stimuly a oficiální místa vykazují zvýšenou ochotu podporovat bankovní sektor.

Ačkoliv se sentiment mírně zlepšil, komoditní trhy nadále ovlivňuje averze k riziku daná problémy na finančních trzích a ekonomickým zpomalením. Trhy nyní vypadají chyceny mezi dvěma protichůdnými skutečnostmi: nedávný výprodej nebyl po fundamentální stránce opodstatněný, ale pokud se dostaví recese, spustí výprodej horší než v letech 2008 až 2009.

Dolar se po nedávné rally ustálil, což komoditám pomohlo se stabilizovat, navíc je třeba vzít v úvahu, že hedžové fondy v uplynulých týdnech snížily své dlouhé expozice v komoditách na polovinu.

Index Reuters Jeffries CRB má za sebou poprvé po měsíci týdenní růst. Silný návrat zažil především energetický sektor. Táhly ho naděje, že ekonomické stimuly sníží riziko recese v USA. Průmyslové kovy si připsaly také růst, zejména měď, které od srpna spadla o třetinu.



Ropu podpořil propad amerických zásob
Dramatický výprodej ropy během uplynulých měsíců proběhl navzdory fundamentálnímu tlaku zejména na ropě brent, kde se ještě nedostavilo očekávané zpomalení poptávky a navýšení libyjské produkce.

Cena ropy WTI dosáhla jednoletého minima na ceně 75 USD za barel. Poté následoval růst po nečekaném poklesu stavu zásob a ropa se obchoduje v 10 dolarovém pásmu s rezistencí na 85 USD. Americké zásoby ve srovnání s pětiletým benchmarkem poklesly na nejnižší hodnoty od listopadu 2008 a zásoby v Cushingu, centrálním skladu pro ropu NYMEX WTI, poklesly na 18 měsíční minimum. To podporuje sbližování spreadu, jak ukazuje graf níže.



Forwardové křivka ropy Brent nadále oceňuje pokles ekonomického zpomalení a to bude také limitovat v dalších týdnech prostor pro růst. Aktuálně je oceněn také pokles ceny Brent pod 100 dolarů, což by způsobilo problémy pro některé členy OPECu a Rusko, které požadují vysoké ceny, aby mohly vyrovnat rozpočty. Také to zvyšuje pravděpodobnost, že Saúdská Arábie přestane s nadměrnou produkcí, aby ceny vyrovnala.

Zlato se chová jako ostatní komodity - prozatím
Cena se ustálila v pásmu 1685 ž 1585 dolarů a pokouší se vzpamatovat z nedávného výprodeje. Je zajímavé pozorovat, jak se mění chování zlata. Z bezpečného přístavu se stává komoditou, která se vyvíjí v souladu s ostatními rizikovými aktivy jako je ropa nebo akcie. Fyzické nákupy na spodní straně cenového rozpětí mohou zabránit dalším poklesům.

Tento návrat k “obyčejnému” aktivu pomohl ostatním kovům jako například platině a stříbru zlato překonat. Platina se obchoduje proti zlatu s diskontem v průměru 10 procent ve srovnání s prémií ve výši 30 procent v uplynulých pěti letech. Díky tomuto masivnímu podhodnocení se můžeme, jakmile na se globální ekonomické situace zlepší, dočkat dlouhé fáze růstu.



Investiční poptávku na zlatě určují přílivy investičních prostředků prostřednictvím fondů ETF a zejména futures kontraktů. Tato poptávka během uplynulých měsíců klesla o 500 na 2700 metrických tun. Růst ceny nad hranici 1700 dolarů je omezený minimálně do té doby, než se vrátí investiční poptávka a statut bezpečného přístavu. Dalším faktorem, který by mohl způsobit růst ceny nad tuto hranici, by byl nečekaný a prudký pokles hodnoty dolaru.

Inflace v cenách potravin v září polevila
Index cen potravin United Nations Food and Agriculture Food Price Index zahrnuje 55 komodit a v září dosahoval 225 bodů, proti srpnu poklesl o 2%, proti únorovému maximu o 5,5%. Je však stále výše než v září 2010, kdy jeho hodnota byla 195 bodů. Pokles vedl cukr (-3,8%) obiloviny (-3,0%) a oleje (-2,3%).



Po propadu se ceny obilovin stabilizovaly
Cena CBOT prosincové pšenice se rychle otočila poté, co pod hodnotou 6 dolarů za bušl, což odpovídá červencovému minimu, našla poptávku.

Během září utrpěla cena 26,5 procentní korekci, trh se soustředil místo na problémy s nabídkou na stranu poptávky, kde se projevily obavy ze silnějšího dolaru a nižší domácí poptávky. Dlouhé spekulativní pozice byly výrazně sníženy a řeči o tom, že Číně bude chybět 5 až 10 milionů tun, pomohly ceny také stabilizovat.



12. října zveřejní americké Ministerstvo zemědělství report o stavu světové nabídky a poptávky pro kukuřici, pšenici, sojové boby a bavlnu. Trh bude na tuto zprávu vzhledem k rozsahu zářijových poklesů čekat.

0 komentářů: