16 ledna 2012

Konflikt v Íránu odložen - ropa ztrácí

16.01.2012
Investoři se v prvním nezkráceném obchodním týdnu v roce 2012 soustředili především na průmyslové a vzácné kovy, které zaznamenaly slušné zisky. Americké ministerstvo zemědělství opět převezlo trh, když počítalo s vyšší než očekávanou produkcí, a nedávná rally na cenách energií vyprchala, když vyšlo najevo, že evropské embargo na íránskou ropu se odsouvá.

Index DJ-USB vykázal za uplynulý týden malou ztrátu, protože silné zisky na kovech byly zmírněny ztrátami v energiích a zemědělství. Rebalancování indexu, o kterém jsem psal minulý týden, se zatím na trzích projevovalo omezeně, protože všechny změny byly dopředu oznámeny.
Ropa klesla díky posunu embarga
Ropa zsůtává rozpolcena mezi obavami ze zpomalující poptávky a mezi rizikem přerušení dodávek, které pramení z obav nad možným uvalením embarga na íránskou ropu a ze stávky v Nigérii. Zprávy o tom, že Evropa odsouvá vynucení embarga, aby umožnila některým zemím zajistit alternativní dodávky, odstartovala největší týdenní pokles v uplynulém měsíci.

Evropa i USA nadále vyvíjí tlak na Írán kvůli jeho jadernému plánu. Případná reakce Íránu na zavedení embarga je tím, na co se trhy s ropou  nyní soustředí. Případný výpadek íránské ropy ve chvíli, kdy k obnovení zásob dochází po uklidnění situace v Libyi pomalu a kdy je bezpečnost v Hormuzském průlivu ohrožena, měl za následek během uplynulého měsíce silné nákupy.
Další obavy z výpadku dodávek vyvolává hrozba stávek mezi ropnými odbory v Nigérii, která je největším africkým producentem. Jedná se o součást celonárodního protestu, který paralyzoval celou zemi a který je reakcí na oznámení vlády o zrušení dotací ceny pohonných hmot. Ty se od té doby zdvojnásobily. Jen v loňském roce stály dotace vládu 8 miliard USD.

V této fází, kdy cena ropy klesala a obchodníci se bojí náhlého prudkého růstu, byli na ropě prodejci minulý týden v menšině Takže i když zůstávají v relativně dlouhých spekulativních pozicích ve futures, přesunuli se na opční trhy, kde nyní platí vyšší ceny za ochranu proti dalšímu poklesu cen. To může být signálem, že nevěří tomu, že současná rétorika bude přeměněna do vlastní akce, což znamená, že by Írán začal blokovat Hormuzský průliv. A tak hledají ochranu a zůstávají na ropě long.

Zlato roste, ale platina září
Zlato se konečně usadilo nad svým 200denním klouzavým průměrem, přičemž investoři jsou přesvědčeni o tom, že zlato bude za 12 měsíců výše než nyní. Růstu pomohly i zprávy z Číny o dovozu rekordních 102,2 tun v průběhu listopadu. Čína předehnala ve třetím čtvrtletí Indii, která má největší šperkařský trh, a prudký růst importu ukazuje, že Čínská centrální banka navyšuje rezervy. Důležité je na čínském trhu také fakt, že zlato nesmí být bez povolení vyvezeno ven.

Dá se čekat další konsolidace, zvláště když krize v Evropě trochu povolila. Investoři ale získali zpět trochu důvěry, kterou ztratili v uplynulých měsících. Technicky nás krátkodobě čeká pravděpodobně obchodování v pásmu 1605 až 1680 USD.

Inflace na cenách potravin nadále klesá
Obavy z vyšších cen potravin, které na trhu panovaly v posledních letech, zdá se, dále ustupují. Index cen potravin, který sestavuje Organizace Spojených národů pro ceny potravin a zemědělství, klesl v prosinci na nejnižší hodnoty za poslední rok. K tomu výrazně přispěly obilniny, cukr a rostlinné oleje. To pomohlo snížit inflaci, zejména v rozvojových zemích jako je Čína, kde ceny potravin mají poměrně velký podíl na kalkulaci spotřebních cen.
Americké ministerstvo zemědělství znovu převezlo trh!
Americké ministerstvo zemědělství znovu výrazně převezlo trh. Cena kukuřice a pšenice poklesla nejvíce za poslední tři měsíce po té, co ministerstvo předpovědělo zvýšení zásob, přičemž trh očekával jejich pokles. Obchodníci byli na dlouhé a špatné straně trhu, protože čekali, že sucho v Jižní Americe bude mít za následek pokles v očekávaných stavech zásob, což by podpořilo ceny. Kukuřice výrazně propadla po oznámení nezměněného stavu zásob ve výši 846 milionů bušlů proti očekávání ve výši 758 milionů a po oznámení, že menší úroda argentinské kuřice v důsledku sucha byla vyvážena většími zásoby v Čile a na Ukrajině.

Futures na pšenici klesaly na obou stranách Atlantiku. Světové zásoby dosahují 210 milionů tun, nejvíce od roku 2000, protože producenti od Austrálie po Rusko navýšili produkci.




Platina má za sebou silný týden, příčinou byla relativně nízká cena v porovnání se zlatem, obrovské krátké pozice a obavy ze schopnosti Jižní Afriky, která je největším světovým producentem, udržet produkci na stávajících úrovních. Co konkrétně pomohlo platině překonat zlato za uplynulý týden o 5%, je zřejmé při pohledu na složení spekulativních dlouhých a krátkých pozic na burze COMEX s futures. V posledních týdnech roku 2011 rostl počet krátkých pozic spolu s pozicemi dlouhými, takže čistá expozice se téměř neměnila. S tím, jak cena roste, nelze vyloučit vzhledem k jejich vyššímu počtu pokrývání short pozic.

0 komentářů: