05 listopadu 2010

Asie drží dolar blízko nových letošních minim

Trhy na rozhodnutí Fedu zareagovaly dobře známou strategií dolar dolů, všechno ostatní nahoru a dolarový index dosáhl nejnižší úrovně od začátku prosince 2009. Z konkrétních měn byla velká poptávka po komoditních měnách, AUDUSD se vyšplhal na nejvyšší hodnotu za posledních 28 let, EURUSD ignoroval další prohlubování ve spreadech dluhopisů periferních zemí eurozóny a rozhodnutí ECB nepřikročit k žádné změně pomohlo jednotné měně vyšplhat se na devítiměsíční rekord těsně pod úrovní 1,43. Poté, co BoE nepřistoupila k žádným změnám v sazbách, a díky stabilnějším cenám domů podle banky Halifax se GBPUSD vyhoupl k novým rekordům od ledna. USDCAD se pokusil prolomit paritu, zadržely ho ale slabší údaje indexu nákupních manažerů Ivey. Zlato a stříbro dosáhlo nových maxim, cena ropy se přiblížila 87 USD.

Scénář „všechno nahoru“ pomohl Wall Streetu dostat se nad úrovně z doby před pádem Lehman Brothers: DJIA vzrostl o 1,96 %, S&P +1,93 % a Nasdaq +1,46 %. Pokud jde o údaje z USA, u produktivity v nezemědělském sektoru nastal ve 3. čtvrtletí silný obrat, +1,9 % meziročně oproti očekávaným +1,0 %, zatímco jednotkové náklady na práci poklesly o 0,1 % oproti očekávaným +0,6 % a dříve revidovaným +1,3 %. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti poskočil z předchozích 437 tis. na 457 tis., počet pokračujících žádostí klesl na 4 340 tis. ze 4 382 tis. vykázaných minulý týden.

Asie se v očekávání dnešních údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství spokojila s tím, že americký dolar ponechala na nově dosažených minimech, k čemuž přispěla také skutečnost, že vzhledem k singapurskému svátku se obchodní aktivita i volatilita trhů držely na nízké úrovni. Bank of Japan jednomyslně ponechala svoji cílovou mezibankovní sazbu beze změny na 0-0,10 % a její celkový pohled na japonskou ekonomiku zůstává stejný – stále vykazuje známky mírného oživení, i když momentálně si zřejmě dává čas na nadechnutí. BoJ neoznámila žádná opatření kvantitativního uvolňování, ovšem zveřejnila další podrobnosti týkající se nedávno vyhlášeného programu nákupu aktiv a oznámila, že nákup japonských státních dluhopisů bude zahájen příští týden. Měnový pár USDJPY se po tomto oznámení mírně propadl, protože spekulanti uzavírali u JPY své krátké pozice otevřené v očekávání dalších opatření.

S nadcházejícím víkendem se Evropa může těšit na údaje o norské průmyslové výrobě, na britský index cen výrobců (vstup/výstup) a také na maloobchodní tržby eurozóny. Během severoamerické seance budou poutat pozornost říjnové údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství a údaje o výši nezaměstnanosti spolu s rozjednanými prodeji domů a kanadským počtem vydaných stavebních povolení.

0 komentářů: