05 listopadu 2010

Dnes věnujme pozornost zprávě o nezaměstnanosti v USA – 10 % na dosah?

Včera během dne došlo na amerických akciových trzích k mohutnému pohybu. Index S&P uzavřel nad dubnovým maximem 1221. To bude dnes dozajista testováno, ale vzhledem k síle včerejšího pohybu by před námi mohl být další vzestup.

Co se děje?
Akciové trhy a ochota riskovat dostaly včera jednoznačně další vzpruhu díky předpokladům, že kvantitativní uvolňování (QE) povzbudí růst a vytvoří pracovní místa. Otázkou zůstává, zda tomu tak skutečně bude. My především neočekáváme, že QE bude schopno zajistit dlouhodobě udržitelný růsta a potažmo pracovní místa, a vzhledem k tomu, že k poskytnutí této likvidity se používá obvyklá metoda, se předpokládá, že pracovní místa vytvoří podniky prostřednictvím investičních výdajů. Politici ale budou zklamáni, protože pracovní místa vzniknou na rozvíjejících se trzích, jelikož právě zde očekávají podniky největší návratnost investovaného kapitálu.

Akcie: pohled zblízka
Snížení úrokových sazeb prostřednictvím kvantitativního uvolňování, ke kterému se uchýlil Fed, zřejmě nebude mít zamýšlený efekt. Domácnosti i vlády ve vyspělém světě omezují zadlužování a firmy si jsou vědomy, že své investice proto budou muset nasměrovat jinam, neboť na vyspělých trzích bude poptávka ještě pár let nízká. Firmy tak pochopitelně budou hledat investiční příležitosti na rozvíjejících se trzích, kde se koncentruje poptávka a kde je zároveň úroveň zadlužení jak domácností, tak státních financí nízká. Pokud byste to chtěli shrnout do titulku, dalo by se říci, že vláda USA právě částkou 600 mld. USD podpořila investice na rozvíjejících se trzích.
Pokud jde o dnešní události, které mohou zahýbat trhem, sledujte podnikové objednávky v Německu a zprávu o zaměstnanosti v USA. Oba údaje budou ve středu pozornosti, nicméně údaje z USA mají obzvláštní potenciál pohnout trhem, neboť se všeobecně přepokládá, že míra nezaměstnanosti se bude v dohledné budoucnosti zvyšovat.

0 komentářů: