03 listopadu 2010

Dnešek je dnem „D“ – Kolik? A jak rychle?

Komentáře k dění na trhu:
Včerejšek byl pro riziko příznivým dnem, protože investoři byli v očekávání, že Fed dnes navečer pravděpodobně oznámí druhou vlnu kvantitativního uvolňování, a dolarový index sklouzl o téměř 0,8 % na svou nejnižší úroveň od poloviny října. EUR se tak znovu dostalo na hladinu 1,40, čemuž napomohla výrazná revize údajů o evropském indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru směrem nahoru, ale GBP ztratila část ze svého nedávného lesku, jelikož britský index nákupních manažerů ve stavebnictví se propadl na svou nejnižší úroveň za osm měsíců. Vzácné kovy se těšily o něco vyšší poptávce a AUD po včerejším překvapivém rozhodnutí RBA o zvýšení úrokových sazeb osciloval kolem hranice parity. Vyšší ceny ropy nad hladinou 84 USD za barel způsobily oslabení kurzu USDCAD na jeho nejnižší úroveň od 18. října.

Včera nebyla zveřejněná žádná data, která by zacloumala Wall Streetem - týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se stále potácí na nízkých -46 oproti -47 z minulého týdne – takže v prostředí naladěném ve prospěch ochoty riskovat jsme byli svědky růstu indexů: DJIA o 0,58 %, S&P o 0,78 % a Nasdaq o 1,14 %. V USA včera začaly volby do Kongresu a doplňkové volby do Senátu, které se konají v polovině prezidentského období, a výsledky už postupně přicházejí: poslední sčítání naznačuje, že republikáni dosáhli ve Sněmovně reprezentantů drtivého vítězství (se ziskem hodně přes 39 křesel), demokraté si ale možná udrží kontrolu nad Senátem, i když se může stát, že v některých oblastech se výsledky budou muset přepočítávat atd., takže na definitivní odpověď si možná ještě nějakou dobu budeme muset počkat.

Obchodování na asijských trzích bylo velmi poklidné, protože japonské trhy jsou kvůli státnímu svátku uzavřeny, a tak jsme se pohybovali ve (vyšších) pásmech. Zveřejněné údaje se omezují na australský index výkonů ve službách (velmi silných 50,7 oproti minulým 45,6), ale počet schválených stavebních povolení za měsíc září byl mimořádně nízký (meziměsíčně -6,6 %, meziročně -11,6 %), a to částečně snížilo tlak na posilování AUD. Z čínských údajů PMI index aktivity mimo zpracovatelský sektor poklesl z 61,7 na 60,5, i když HSBC PMI index sektoru služeb se zlepšil z 55,2 na 56,4.

Pokud jde o evropské údaje, na seznamu jsou dnes švýcarské maloobchodní tržby, norská nezaměstnanost a index nákupních manažerů ve službách z Velké Británie. Americké obchodování je ve znamení očekávání pátečního zveřejnění změny počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru, čekáme údaje o propuštěných zaměstnancích Challenger a změnách zaměstnanosti ADP. Čeká se také jasnější obrázek o tom, jak dopadnou volby. Obchodování doplní ISM index aktivity mimo výrobní sektor a podnikové objednávky. Fed zahajuje své veledůležité jednání, kde podle všeho jedinými otázkami, jež vyžadují odpověď, bude objem uvolňování a intenzita jeho implementace.

0 komentářů: