07 prosince 2010

Asijská seance bude pokračovat

Očekáváme, že evropské akciové indexy budou v úterý otevírat na vyšších pozicích po oznámení americké vlády, že prodlouží Bushem zavedené daňové úlevy a zredukuje svůj podíl v Citi. Také Austrálie naplnila obavy trhu a nepřistoupila ke snížení své hlavní úrokové sazby. Na základě nočních zpráv dokázaly asijské trhy přetransformovat negativní závěr amerického obchodování v celkem pozitivní sentiment, co se týče globálního ekonomického oživení.

Akciovým trhům by se dnes mělo dostat podpory ve formě německých podnikových objednávek (11:00 h GMT). Jedná se o důležitý údaj, a to ze dvou důvodů: Německo je páteří evropské ekonomiky a ze všech údajů jsou právě podnikové objednávky přímo spojeny s průmyslovou výrobou – jedinou a největší německou vývozní komoditou. Oproti předcházející hodnotě 14 % očekávají trhy hodnotu 18,6% meziročně a my s nimi souhlasíme. Pokud bude zveřejněný údaj v souladu s očekáváními nebo je dokonce předčí, přispěje k přesvědčení, že globální ekonomika se nakonec přece jen zotavuje (a že je nad očekávání silná), a akcie se posunou o kousek směrem vzhůru. Pokud ovšem nastane zklamání a zveřejněné číslo původní předpoklady nenaplní, mohlo by dojít k dočasnému výprodeji, který ovšem dlouhodobější pokles nespustí. Pozornost trhu se na chvíli odvrátila od problematické eurozóny.

Pokud jde o expozice na akciových trzích, stále jsme přesvědčeni, že za pozornost stojí rané cyklické tituly – tj. technologické firmy, sektor základních surovin a do jisté míry také průmyslová odvětví. V rámci technologických titulů stojí za pozornost polovodičové firmy jako STMicroelectronics; v případě základních surovin stále upřednostňujeme důlní společnosti a výrobce oceli; pozornost věnujte společnostem BHPBilliton, Rio Tinto, Archelor Mittal nebo Salzgitter. V rámci průmyslových odvětví se zaměřte na stavební firmy jako Bilfinger Berger, Acciona nebo Vinci.

0 komentářů: