06 prosince 2010

„Helikoptéra“ Ben pozvedl náladu na akciových trzích

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí výše poté, co B. Bernanke prohlásil, že zvažuje navýšení již šestisetmiliardového programu kvantitativního uvolňování. To povzbudilo akciové trhy, protože těmi zdaleka nejlépe zahýbá levná likvidita.
Bernanke v pátek řekl, že v případě potřeby bude Fed nakupovat ještě víc, než se plánovalo. Po pátečním zveřejnění údajů z amerického trhu práce, které byly zklamáním (ale povšimněte si slušné hodnoty indexu aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM – 55 oproti očekávaným 54,8), byly trhy dezorientované, ale akcie rostly a u indexu S&P500 testovaly maxima z 5. listopadu na úrovni 1227 bodů. Příštích několik dnů ukáže, zda se odsud posuneme podstatně výše nebo zda se vytvoří dvojitý vrchol, po němž bude na akciových trzích následovat pokles. Nedávná silná data z USA v kombinaci s Bernankeho komentáři naznačují spíše první možnost.
Tento týden by se mohlo znovu objevit téma EU, vzhledem k tomu, že problémy nejsou ani zdaleka vyřešeny. A to i navzdory tomu, že spready se významně zmenšily a jsou nyní na srpnových úrovních. Přes víkend proběhly v médiích různé diskuse o tom, zda je ve své institucionálním situaci EU schopná tyto krize řešit. Jak jsme zde již několikrát uvedli, myslíme si, že ne, a co je mnohem horší, vypadá to, že EU neřeší věci tak, jak přicházejí. Je jisté, že Portugalsko i Španělsko budou i přes oficiální odmítání politiků obou zemí potřebovat určitý druh pomoci k restrukturalizaci svého dluhu.
Pokud jde o expozici na akciových trzích, stále věříme, že rané cyklické tituly jsou tou pravou volbou – tj. technologie, základní materiál a do určité míry průmyslová odvětví. V technologickém sektoru sledujte firmy vyrábějící polovodiče, např. STMicroelectronics, u základních materiálů jsme stále pro těžební společnosti a producenty oceli – sledujte BHP Billiton, Rio Tinto, Arcelor Mittal a Salzgitter. U průmyslových odvětví sledujte stavební společnosti, např. Bilfinger Berger, Acciona a Vinci.

0 komentářů: