09 prosince 2010

Australská zaměstnanost a včerejší uzávěrka americké seance podporují růst

Poté, co včera ke konci dne S&P 500 slavil návrat a uzavřel nad úrovní rekordu z 5. listopadu a z Austrálie přes noc přišly silné údaje o zaměstnanosti, očekáváme, že evropské akciové indexy ve čtvrtek otevřou výše. Dnešní nejdůležitější plánovanou událostí bude oznámení BoE o úrokových sazbách/nákupu aktiv ve 12:00 GMT, neočekáváme ale, že by tato událost měla na trhy větší vliv.

S&P500 včera uzavíral ve velmi silné pozici a z technického hlediska potřebujeme, aby index otestoval trendovou linii z 2. prosince. Pokud S&P uzavře nad touto úrovní, čeká nás růst. Počkejte si na potvrzení tohoto pohybu, futures ale v současné době tímto směrem ukazují.

Údaje o zaměstnanosti, které dnes v noci přišly z Austrálie, předčily očekávání, a to by se mělo projevit i na evropských trzích a pomoci jim k lepším výsledkům. Má to také další efekt. Konkrétně ten, že společnosti zaměřující se na základní suroviny, jako jsou BHP Billiton nebo Rio Tinto, budou s největší pravděpodobností pokračovat ve svém vzestupu zahájeném během asijské seance.

Všimněte si ale, že výnosová křivka 10letých amerických dluhopisů se rychle posunuje nahoru, což znamená, že trhy do ceny započítávají poměrně velkou inflaci, se kterou do budoucna počítají. Inflace je pro akcie v zásadě dobrá věc, ovšem obvykle ji doprovází také zvýšení úrokových sazeb, což už pro akcie tak dobrá věc není. Relativní atraktivita dluhopisů ve srovnání s akciemi tedy dříve nebo později způsobí mírné oslabení akcií. V sedle je ale v této chvíli chuť k riziku.

Vzhledem k tomu, že trhy ovládá chuť k riziku, věnujte pozornost vysoce exponovaným cyklickým titulům jako jsou energie, základní suroviny nebo technologie. V rámci energetického sektoru se zaměřte na BP, BG Group a Repsol, u základních surovin potom na BHP Billiton a Rio Tinto. V rámci technologického sektoru stále sledujte polovodiče a v tomto ohledu za pozornost stojí společnosti jako Aixtron, ASML Holding nebo STMicroelectroncis.

0 komentářů: