10 prosince 2010

Trh tvrdí, že americké oživení se staví na nohy

Po včera zveřejněných příznivých údajích o počtech žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA otevřou evropské akciové indexy v pátek na vyšších úrovních. Tyto informace povzbudily náladu na trhu a podpořily přesvědčení, že se americké oživení staví na vlastní nohy.

Počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA ujistily trh, že navzdory ne až tak skvělému údaji o pracovních místech mimo zemědělství ze 3. prosince se americký trh práce zlepšuje a míří správným směrem. Ano, počty žádostí o podporu jsou týdenním jevem, který se snadno mění, ale včerejší výsledek byl potvrzením, které akcie potřebovaly, aby se vydaly vzhůru. Setrvačnost vzestupného pohybu však byla nízká a zároveň posílily také dluhopisové trhy, což znamená, že tento pohyb zřejmě nebude udržitelný. Prozatím je však sentiment nakloněn ochotě riskovat.

Index S&P 500 si ve čtvrtek vedl dobře také z technického hlediska a uzavíral poměrně vysoko nad trendovými liniemi a hlavními zlomovými body.

Dnes v 9.30 GMT bude zveřejněn britský index výrobních cen, přičemž trh očekává nevelký meziroční nárůst cen vstupů britského průmyslu, a to 8,3 % oproti předchozím 8,0 %, avšak mírný meziměsíční pokles na 0,5 % z předchozích 2,1 %. Ačkoli jsme v tom s trhem za jedno, neočekává se, že by tato zpráva měla nějaký významnější dopad.

Chuť k riziku nasměruje naši pozornost k vysoce exponovaným cyklickým titulům, jako jsou energie, základní suroviny a technologie. V rámci energetického sektoru sledujte BP, BG Group a Repsol, u základních surovin věnujte pozornost BHP Billiton a Rio Tinto a u technologií i nadále nepouštějte ze zřetele výrobce polovodičů Aixtron, ASML Holding a STMicroelectroncis.

0 komentářů: