13 června 2011

Market Preview – 13. června 2011

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje o něco níže

EUR se dnes dopoledne vůči USD obchoduje níže poté, co lucemburský premiér Jean-Claude Juncker uvedl, že záchranný balík pro Řecko musí zahrnovat „dobrovolnou“ účast investorů.

JPY se vůči USD obchoduje o 0,3 % níže kvůli spekulacím trhu, že Bank of Japan zavede další stimulační opatření na podporu ekonomického růstu. Zpráva z dnešního rána navíc ukázala, že v dubnu v Japonsku neočekávaně klesly zakázky ve strojírenství.

V 6 hod. se EUR vůči USD obchodovalo na burze Forex o 0,1 % níže, a to v kurzu 1,4341 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o něco výše, konkrétně za 1,6230 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,1 % níže, tedy v kurzu 0,8837 GBP.

AUD se vůči USD obchoduje nepatrně výše.

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou beze změny

Britské trhy otevřou pravděpodobně beze změny, index FTSE 100 se při otevření očekává o 3 body níže až o 5 bodů výše.

Hospodářské výsledky by dnes v průběhu dne měly zveřejnit společnosti Latchways, Majestic Wine, Advanced Computer Software Group, British Smaller Companies a Blavod Wines & Spirits.

Deník The Sunday Times přinesl zprávu, že Glencore zvažuje nabídku na převzetí ENRC v hodnotě cca 12 mld. GBP.

Deník The Sunday Telegraph otiskl zprávu, že v rámci svého plánu na úsporu výdajů v hodnotě 1 mld. GBP plánuje Lloyds Banking Group snížit počet pracovních míst o 15 000.

Taiwanské úřady nařídily společnosti GlaxoSmithKline stáhnout z trhu dva antibiotické výrobky, protože ve vzorcích těchto léků používaných na léčbu bakteriálních infekcí byl nalezen průmyslový plastifikátor.

Podle Financial Times CEO společnosti Unilever Paul Polman potvrdil, že tato společnost nebude k naplnění svého cíle zdvojnásobení tržeb potřebovat akvizice.

Asijské akciové trhy: obchodují níže

Na asijských trzích se dnes dopoledne obchodovalo níže.

V Japonsku se akcie společnosti Toyota Motor obchodují níže poté, co společnost předpověděla větší propad zisku za celý rok, než se očekávalo. Akcie výrobců pneumatik a dalších gumárenských výrobků Bridgestone, Sumitomo Rubber Industries a Yokohama Rubber Company zamířily dolů. Tokyo Electric Power Company se obchoduje níže na základě zpráv, že mořská voda odebraná poblíž poškozené elektrárny obsahuje radioaktivní stroncium na úrovni zhruba 240krát větší, než je povolený limit. V 6 hod. se index Nikkei obchodoval o 0,8 % níže na úrovni 9 434,9.

V Jižní Koreji se akcie společnosti Hynix Semiconductor obchodují výše na pozadí zpráv, že LG Group projevila zájem o nákup 15% podílu v této společnosti. V Hongkongu se akcie Citic Pacific, Sino Land, Cosco Pacific a China Resources Land obchodují níže. V Číně se akcie společností ICBC, China Construction Bank a Agricultural Bank of China obchodují níže poté, co jedna zpráva uvedla, že počet nových půjček se v květnu v porovnání s předchozím měsícem snížil. Chongqing Changan Automobile se obchoduje níže, protože tato společnost oznámila, že jí v květnu v meziročním srovnání poklesly tržby z prodeje automobilů.

Americké akciové trhy: futures se obchodují beze změny

Futures na index S&P 500 se v 6 hodin ráno obchodovalyna nezměněné úrovni.

Během dneška mají zveřejnit své hospodářské výsledky společnosti Majesco Entertainment Company, Crown Crafts, IDT Corporation, Quanex Building Products Corporation, Pure Bioscience a Motorcar Parts of America.

V rámci pátečního následného obchodování na burze se akcie Ness Technologies vyšplhaly o 11,2 % výše poté, co společnost oznámila, že odsouhlasila svoji akvizici dceřinou společností Citi Venture Capital International, přičemž hodnota této transakce se pohybuje okolo 307 mil. USD. Akcie společnosti Gilead Sciences se propadly o 2,1 %, poté co společnost uvedla, že obdržela předvolání od amerického ministerstva spravedlnosti kvůli předložení dokumentů ohledně výroby, kvality a distribuce u několika léků včetně přípravků Atripla, Emtriva, Hepsera, Letairis, Truvada a Viread.

Index S&P 500 v pátek poklesl o 1,4 % s tím, jak přetrvávají obavy o stav globální ekonomiky. Akcie společnosti Good Year Tire & Rubber se propadly o 6,7 % na základě obav ze zpomalení poptávky po pneumatikách na trhu s příslušenstvím pro motorová vozidla. Banky Goldman Sachs, Bank of America a Morgan Stanley si polepšily o 1,8 %, 1,4 % a 0,8 % v tomto pořadí, příčinou byly zprávy, že mezinárodní regulátoři zvažují zmírnění kapitálových pravidel pro velké banky. Obchodování dalších akcií finančního sektoru bylo slabé, Janus Capital, E*Trade Financial, Genworth Financial, BlackRock, Huntington Bancshares, SunTrust Banks, M&T Bank, a Bank of New York Mellon ztratily 4,6 %, 4,0 %, 3,5 %, 3,4 %, 1,9 %, 1,4 %, 1,2 % a 1,1 % (v tomto pořadí). Akcie společnosti AK Steel Holding si polepšily o 3,6 %, a představovaly tak nejlepší výkon v indexu.

Evropské akciové trhy: očekává se otevření na stejné úrovni

Očekáváme, že evropské trhy otevřou na stejné úrovni. Index DAX pravděpodobně otevře o 8 bodů níže až o 3 body výše, zatímco u CAC se očekává otevření o 3 body níže až o 2 body výše.

V průběhu dne zveřejní své hospodářské výsledky společnost Gruppo Coin.

Podle zpráv agentury Reuters deset zaměstnanců jihokorejské divize cenných papírů Deutsche Bank rezignovalo a připojilo se ke společnosti Barclays poté, co byly v dubnu pozastaveny některé operace této divize po obvinění z manipulace na akciovém trhu.

Společnost Linde oznámila své plány investovat přibližně 117 mil. USD na vybudování závodu na úpravu vzduchu v Indonésii, což je jeden z kroků vedoucích k rozšíření jejích operací na rozvíjejících se trzích.

Generální ředitel společnosti Adidas Herbert Hainer údajně naznačil, že společnost má za cíl do roku 2015 dosáhnout tržeb z prodeje outdoorových výrobků ve výši 500 mil. EUR bez akvizicí.

Kosmetická značka Sephora společnosti LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton uvedla, že získala dalších 20 % v ruské Ile de Beaute, čímž svůj celkový podíl zvýšila na 65,0 %.

Německý list Der Sonntag informuje o tom, že pokud její experimentální lék Macitentan nezaznamená úspěch, mohla by společnost Actelion zvažovat svůj prodej nebo další strategické možnosti.

Šéf Airbusu Thomas Enders údajně uvedl, že jeho mateřská společnost EADS musí být chráněna před nepřátelským převzetím, ale nepožaduje, aby se za tímto účelem německý stát stal jejím akcionářem.

Aktuální makrodata

Hlavní obavou jsou inflační očekávání, říká S. Dale z BoE

Hlavní ekonom Bank of England Spencer Dale uvedl, že hlavní obavou pro centrální banku jsou inflační očekávání a tvůrci měnové politiky si nemohou být stoprocentně jistí, že zůstanou bezpečně zakotvena.

Euro by mohlo přestát řecký bankrot, říká guvernér Bundesbanky

Guvernér Bundesbanky Jens Weidmann naznačil, že bankrot Řecka by nezpůsobil destabilizaci eura. Uvedl, že zavedení úsporných opatření a prodeje aktiv jsou v Řecku nezbytné pro zajištění toho, aby pomoc zabránila bankrotu.

Japonské zakázky ve strojírenství v dubnu klesly

V měsíčním srovnání japonské zakázky ve strojírenství v dubnu klesly o 3,3 %, zatímco za předchozí měsíc zaznamenaly růst o 2,9 %.

Čína zvýší objem obchodu s Latinskou Amerikou

Čínský viceprezident Xi Jinping oznámil, že Čína bude spolu s Latinskou Amerikou usilovat o zvýšení objemu vzájemných exportů produktů s přidanou hodnotou.

0 komentářů: