17 června 2011

Market Preview – 17. června 2011

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou na nižších úrovních

Britské akciové trhy otevřou pravděpodobně na nižších úrovních a očekáváme, že index FTSE 100 otevře o 18 bodů níže.

Tata Steel oznámila, že prodá svůj 26,27% podíl ve společnosti Riversdale Mining za cca 1,06 mld. AUD společnosti Rio Tinto.

Man Group jmenovala dva manažery ze své divize hedgeových fondů Lance Donenberga a Jordana Allenasa COO svých aktivit v USA.

Podle agentury Reuters britský Národní ústav pro zdraví a klinický výzkum (NICE) naznačil, že lék proti epilepsii Trobalt, na něž nedávno získaly licenci společnosti GlaxoSmithKline a Valeant by mohl být hrazen jako doplňková léčba v případě selhání jiného léku nebo výskytu nezvladatelných vedlejších účinků.

City A.M. oznámila, že Berry Plastics, výrobní společnost, v níž většinový podíl patří soukromému americkému gigantovi Apollo, má koupit za 200 mil. GBP plnírnu od společnosti Rexam.

Cairn Energy oznámila, že její CEO Sir Bill Gammell bude od 1. července 2011 zastávat post předsedy bez výkonných pravomocí. Novým CEO bude jmenován nynější ředitel pro obchodní a právní otázky Simon Thomson.

Asijské akciové trhy: obchodování na nižších úrovních

Na asijských trzích se dnes ráno obchoduje na nižších úrovních po té, co bývalý guvernér amerického Fedu Alan Greenspan velmi negativně okomentoval situaci v Řecku.

V Japonsku společnost Tokyo Electric Power odepisuje ztráty po té, co předseda japonských lobbistů z bankovního sektoru prohlásil, že banky nehodlají odpustit úvěry poskytnuté této společnosti. Pokles zaznamenala i společnost Sekisui House, která oznámila svůj plán vydat převoditelné dluhopisy. Po zveřejnění prognózy poklesu čistého zisku za celý rok klesá i společnost Aichi Steel Corporation. V 6 hodin se Nikkei obchoduje o 0,5 % níže na 9 365,0.

V Jižní Koreji klesá Hynix Semiconductor, u níž panují obavy, hospodářský výsledek za 2. čtvrtletí bude zaostávat za odhady. O 4,1 % níže se obchoduje Samsung Electronics po té, co Research In Motion Limited prognózovala hospodářský výsledek za 2. čtvrtletí pod úrovní odhadu. V Hongkongu se na nižších úrovních obchodují společnosti Tencent Holdings Esprit Holdings. V Číně klesá Anhui Conch Cement a šíří se spekulace, že centrální banka bude možná muset zavést další opatření pro omezení inflace.

Americké akciové trhy: futures se obchodují na nižších úrovních
V 6 hodin se futures na americké akciové indexy obchodují na nižších úrovních – futures na index S&P 500 poklesl o 1,2 bodu.

Dnešní klíčové ekonomické zprávy zahrnují index spotřebitelské nálady Reuters/Michigan a předstihový ukazatel.

Pokud jde o výsledkovou sezónu, dnes svůj hospodářský výsledek zveřejní společnost US Silver Corporation.

Ve včerejším obchodování s akciemi po uzavření trhů získaly nejvíce společnosti EnergySolutions (2,7% růst) a Newpark Resources (2,2% růst). Array BioPharma si po oznámení restrukturalizace připsala 1,0 %. Research In Motion po velmi špatném výsledku za 1. čtvrtletí poklesla o 14,4 % a snížila svůj odhad zisku za fiskální rok 2012. Lender Processing Services po snížení svého odhadu zisku za 2. čtvrtletí fiskálního roku 2011 poklesla o 10,1 %. Společnosti Merit Medical Systems a Mitcham Industries odepsaly 5,9 %, resp. 5,6 % po té, co ohlásily svůj záměr nabídnout akcie ve veřejném prodeji. Cal Dive International poklesla o 5,0 %.

Po nad očekávání dobrých číslech o započaté výstavbě a počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které zmírnily obavy ze zpomalení ekonomiky, včera index S&P 500 posílil o 0,2 %. Kroger si po zvýšení odhadu celoročních zisků připsala 4,5 %. Maloobchodní tituly Sears Holdings, Safeway a Lowe’s Companies v uvedeném pořadí po zveřejnění údajů o započaté výstavbě, která předčila očekávání, posílily o 4,0 %, 3,5 %, resp. 2,6 %. Finanční tituly American Express, M&T Bank, Lincoln National, PNC Financial Services Group, Metlife a Hartford Financial Services Group posilovaly o 1,1 %, 1,6 %, 1,8 %, 1,7 %, 1,6 %, resp. 1,3 %. Co se týče energetiky, akcie společností Cabot Oil & Gas, Cameron International, Duke Energy, ConocoPhillips a Marathon Oil zaznamenaly v návaznosti na rostoucí ceny ropy růst o 3,8 %, 2,1 %, 1,6 %, 1,5%, resp. 0,8 %. Akcie technologických společností Novellus Systems, JDS Uniphase a Advanced Micro Devices poklesly o 6,3 %, 5 8 %, resp. 4,1 %.

Evropské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže
Evropské akciové trhy pravděpodobně otevřou níže. DAX zřejmě otevře o 18 bodů níže, CAC o 16 bodů níže.

Investoři očekávají údaje o obchodní bilanci a stavební výrobě v eurozóně a měsíční zprávu ECB za červen.

Své výsledky dnes zveřejní společnosti Svolder a Univerma.

Capital One Financial Corporation oznámila, že se s ING Groep dohodla na nákupu společnosti ING Direct za přibližně 9 mld. USD.
Společnost Prada získala při IPO v Hongkongu cca 2,1 mld. USD, tedy částku na spodní hranici cenového rozpětí.

Terex Corporation schválila nákup společnosti Demag Cranes za cca 963 mil. EUR, a to po zvýšení nabídky a s příslibem zachování nezávislosti druhé společnosti.

Společnost Vinci uzavřela s francouzským provozovatelem železnic, společností RFF, smlouvu na vybudování nové vysokorychlostní železnice mezi Tours a Bordeaux a uvedla, že zvažuje rozšíření své obchodní činnosti do provozování letišť.

Banco de Valencia a její největší akcionář, Bankia SAU, uzavřely smlouvu, v rámci níž Bankia SAU prodá svůj 22,21% podíl ve firmě Arcalia Patrimonios Sociedad de Valores společnosti Arcalia.
Britská CEO společnosti Banco Santander, Ana Botinová, je spolu s jedenácti členy své rodiny vyšetřována v souvislosti s daňovými úniky ve Španělsku.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje níže
EUR se dnes ráno na Forexu obchoduje vůči USD níže. V Berlíně se dnes mají setkat německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, aby prodiskutovali záchranný balík pro Řecko. Alan Greenspan, bývalý předseda Federálního rezervního systému, uvedl, že nesplácení ze strany Řecka „hraničí s jistotou“ a americké hospodářství může dovést k recesi.
JPY se vůči USD obchoduje o 0,1 % výše, vůči EUR pak o 0,5 % výše.
V 6 hodin ráno se EUR obchodovalo vůči USD o 0,4 % níže s kurzem 1,4151 USD, zatímco GBP se vůči USD obchoduje o 0,3 % níže s kurzem 1,6114 USD. EUR se vůči GBP s kurzem 0,8783 obchodovalo o 0,1 % níže.
AUD se vůči USD obchodovalo o 0,3 % níže.

Aktuální makrodata

Je nutné vyhnout se nesplácení a nátlaku na držitele dluhopisů, říká Trichet
Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet uvedl, že jakékoli případné řešení řecké dluhové krize nesmí být založeno na nátlaku vůči držitelům dluhopisů, kreditní událostí nebo nesplácení.
Nesplácení dluhů ze strany Řecka „hraničí s jistotou“, říká Greenspan
Bývalý předseda Federálního rezervního systému Alan Greenspan varoval, že nesplácení dluhů ze strany Řecka „hraničí s jistotou“ a mohlo by americkou ekonomiku dovést k recesi.
Diskuse o dluzích odstartovaly zásadní kompromisy, myslí si J. Biden
Americký viceprezident Joe Biden uvedl, že vláda se ve snaze zvládat rostoucí americké zadlužení předběžně dohodla o řadě škrtů ve výdajích a nyní se připravuje na zásadní kompromisy, jejichž výsledkem mohou být mnohabilionové úspory.

Zápis z jednání ukazuje, že Bank of Japan vidí potřebu uvolňování
Podle zápisu z posledního jednání BoJ někteří politici cítí do budoucna potřebu dalšího uvolňování měnové politiky. Zápis dále ukazuje, že japonská ekonomika čelí v důsledku katastrofálního zemětřesení silným sestupným tendencím, zejména v oblasti výroby.

0 komentářů: