14 června 2011

Market Preview – 14. června 2011

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou výše

Britské trhy otevřou pravděpodobně výše, index FTSE 100 se při otevření očekává o 11 až 20 bodů výše.

Investoři očekávají index spotřebitelských cen, celostátní důvěru spotřebitelů, index maloobchodních cen, předstihový ukazatel CB a index cen domů DCLG.

Hospodářské výsledky by dnes v průběhu obchodování na burze měly zveřejnit společnostiOxford Instruments, Ath Resources, Idox, Interbulk Group, Pursuit Dynamics, Carphone Warehouse Group a Park Group.

Deník The Australian Financial Review přinesl zprávu, že společnostem Rio Tinto a Ivanhoe Mines hrozí arbitráž kvůli ustanovení, které zabraňuje společnosti Rio Tinto získat většinový podíl v jejich projektu na těžbu mědi a zlata v Oyu Tolgoi v Mongolsku.

Podle agentury Bloomberg Royal Bank of Scotland Group jedná o prodeji Lombard Vehicle Management, své pobočky zabývající se leasingem motorových vozidel, finanční divizi General Electric.

Deník Financial Times otiskl zprávu, že právní zástupce Randal Barker společnosti Eurasian Natural Resources rezignoval v souvislosti s nejasnostmi ohledně řízení společnosti na svou funkci.

Podle Financial Times jedná Canary Wharf Group s Royal Bank of Scotland o nákupu pohledávky za více jak 150 mil. GBP týkající se mrakodrapu Citigroup, který soukromí vlastníci prodávají za více než 1 mld. GBP.

Asijské akciové trhy: obchodují výše

Na asijských trzích se dnes dopoledne většinou obchodovalo výše.

V Japonsku se akcie společnosti Tokyo Electric Power obchodují výše díky zprávám, že japonský kabinet schválil návrh zákona na kompenzaci následků jaderné katastrofy. Chubu Electric Power se obchoduje výše na základě zpráv, že spolu se společností Marubeni Corporation mají na dosah získání zakázky na plynovou elektrárnu v Ománu. Akcie společnosti Japan Tobacco klesly poté, co makléřská společnost snížila odhad jejich ceny. V 6 hod. se index Nikkei obchodoval o 1,2 % výše na úrovni 9 556,6.

Na jihokorejských trzích se Korea Exchange Bank obchoduje výše v důsledku svého prohlášení, že zváží výplatu prozatímních dividend. V Hongkongu se akcie CITIC Pacific a China Shenhua Energy obchodují výše, kdežto akcie společností Li & Fung Limited a Tencent Holdings se obchodují níže. V Číně se akcie společností Gemdale Corporation a Poly Real Estate Group obchodují výše. Industrial & Commercial Bank of China se obchoduje níže kvůli zprávám, že centrální banka pravděpodobně již tento měsíc zvýší úrokové sazby.

Americké akciové trhy: futures se obchodují výše

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin obchodovaly výše, futures na index S&P 500 se ráno obchodovalyo 8,5 bodů výše.

Dnešní hlavní ekonomické zprávy zahrnují maloobchodní tržby, index cen výrobců, index cen výrobců bez potravin a energií, maloobchodní tržby mimo aut a pohonných hmot, maloobchodní tržby mimo aut a optimismus podniků SME (NFIB).

Během dneška mají zveřejnit své hospodářské výsledky společnosti Best Buy Company, Agilysys, Bakers Footwear Group, Capstone Turbine, eFuture Information Technology a Optical Cable.

V rámci včerejšího následného obchodování s akciemi si Double Eagle Petroleum, Xueda Education Group a Consol Energy připsaly 10,6 %, 5,7 %, resp. 4,2 %. Akcie společnosti TAL Education Group se po jmenování nových nezávislých členů představenstva vyšplhaly o 7,9 %. Společnost AngioDynamics se propadla o 7,4 % poté, co jí klesly tržby a zisky za 4. čtvrtletí, načež snížila prognózu výše tržeb ve fiskálním roce 2011. Siga Technologies zaznamenala 4,6% pokles na základě zpráv, že státní zakázka, kterou nedávno získala, je předmětem vyšetřování. Akcie společnosti Danaher ztratily 1,8 % poté, co společnost nastínila svůj plán na emisi akcií.

Index S&P 500 si včera díky aktivitě v oblasti fúzí a akvizic připsal zanedbatelných 0,1 %. Společnost VF Corporation šla o 10,0 % vzhůru poté, oznámila, že koupí Timberland v rámci hotovostní transakce za 2 mld. USD, čímž rozšíří portfolio svých outdoorových a sportovních značek. Akcie finančních společností Citigroup, Morgan Stanley a Wells Fargo & Company vzrostly o 3,3 %, 3,0 %, resp. 2,4 %. Společnost Sears Holdings si polepšila o 5,3 %. Xerox, Dell, Teradata, Oracle a Microsoft šly nahoru, a to o 2,7 %, 2,0 %, 2,0 %, 1,4 %, resp. 1,4 %. Co se týče energetiky, akcie společností Denbury Resources a Nabors Industries zaznamenaly pokles o 4,6 %, resp. 4,3 %.

Evropské akciové trhy: pravděpodobně otevřou na stejných úrovních

Evropské akciové trhy pravděpodobně otevřou na stejných úrovních. DAX zřejmě otevře o 14 bodů níže až 24 bodů výše, CAC o 16 bodů níže až 6 bodů výše.
Investoři očekávají běžný účet platební bilance z Francie a SECO – ekonomickou prognózu na červen 2011 ze Švýcarska.

Své výsledky dnes zveřejní společnosti Deutsche Beteiligungs a Gerry Weber International.

Společnost UBS jmenovala do vedení své divize fúzí a akvizic v USA Marca-Anthonyho Hourihana a Ehrena Stenzlera.

SpolečnostVincenzo Zucchi oznámila uzavření smlouvy o restrukturalizaci úvěru s věřitelskou bankou. Součástí smlouvy je také prodloužení splatnosti úvěru.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se vůči USD obchoduje výše

EUR se dnes ráno obchoduje vůči USD výše, neboť Forex je naplněn očekáváními, že americké maloobchodní tržby, které mají být zveřejněny dnes během dne, v květnu zaznamenaly pokles. Ratingová agentura Standard & Poor’s snížila rating dlouhodobých řeckých dlužních závazků o tři stupně na CCC s negativním výhledem.

JPY se vůči USD obchoduje o něco níže.

V 6 hodin ráno se EUR obchodovalo vůči USD o 0,1 % výše při kurzu 1,4431 USD, zatímco GBP šla vůči USD o 0,3 % nahoru při kurzu 1,6421 USD. EUR se vůči GBP při kurzu 0,8789 GBP obchodovalo o 0,2 % níže.

AUD se vůči USD obchoduje o 0,4 % výše poté, co makrodata v květnu vykázala nejrychlejší růst spotřebitelských cen v Číně za poslední téměř tři roky a průmyslová výroba překonala v květnu očekávání trhu.

Aktuální makrodata

Bilance cen domů ve Velké Británii v květnu klesá, hlásí RICS

Královský institut diplomovaných znalců (RICS) oznámil, že index cen domů ve Velké Británii vykázal v květnu bilanci minus 28,0. V minulém měsíci jsme zaznamenali skóre minus 21,0.

S&P snižuje rating Řecka

Agentura Standard & Poor’s Ratings Services snížila rating dlouhodobých řeckých dlužních závazků o tři stupně z úrovně B na CCC. Kromě toho agentura upozornila, že Řecko bude „se stoupající pravděpodobností“ čelit restrukturalizaci dluhu a prvnímu státnímu bankrotu v dějinách eurozóny.

BoJ rozšiřuje úvěrování. Klíčová úroková sazba zůstala beze změny

Japonská centrální banka se rozhodla rozšířit svůj program úvěrování na 500 mld. jenů a svou klíčovou sazbu ponechala na 0,1 %.

Čínská inflace spotřebitelských cen v květnu zrychlila

V meziročním srovnání vzrostl v květnu index spotřebitelských cen v Číně o 5,5 %, což je nejrychlejší růst za 34 měsíců. V uplynulém měsíci jsme zaznamenali růst o 5,3 %.

Čínská průmyslová výroba v květnu stoupla

V meziročním srovnání vzrostla v květnu průmyslová výroba v Číně o 13,3 %. Za minulý měsíc vykázala růst 13,4 %.

0 komentářů: