16 června 2011

Market Preview – 16. června 2011

Britské akciové trhy: pravděpodobně otevřou níže

Britské trhy otevřou pravděpodobně níže, index FTSE 100 se při otevření očekává o 18 až 30 bodů níže.

Investoři očekávají údaje o maloobchodních tržbách.

Hospodářské výsledky by dnes v průběhu dne měly zveřejnit společnosti WS Atkins, Premier Farnell, Ashtead Group, Umeco, Mulberry Group a Consort Medical.

Deník Daily Telegraph informoval, že Johannes Sittard, předseda představenstva Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC) souhlasil s tím, že kvůli problémům s řízením společnosti z představenstva odstoupí.

Podle Wall Street Journal učinila společnost Capital One Financial Corporation předběžnou nabídku na odkoupení americké divize kreditních karet společnosti HSBC Holdings.

Společnost Mitsubishi Heavy Industries uvedla, že zajistila smlouvu na dodávky kompresorů na zkapalňování zemního plynu pro podniky na výrobu LNG, které společnost Royal Dutch Shell plánuje v dalších šesti letech postavit.

CEO banky Barclays Bob Diamond naznačil, že banka má v plánu zvýšit výnosy do roku 2013 asi o 20,0 % a zavázala se vylepšit výnosy a snížit náklady napříč celou bankou.

Asijské akciové trhy: obchoduje se níže

Asijské akciové trhy se dnes ráno obchodovaly níže, příčinou byly obavy ohledně řecké dluhové krize.

V Japonsku se akcie společností Advantest, Canon a Toyota Motor obchodují níže poté, co včera vůči euru posílil japonský jen. Akcie společnosti Takeda Pharmaceutical se obchodují níže poté, co americký Úřad pro léčiva a potraviny (FDA) uvedl, že lék této společnosti na cukrovku, Actos, může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře. V 6 hod. se index Nikkei obchodoval o 1,3 % níže na úrovni 9 454,2.

V Jižní Koreji se akcie společnosti Lotte Shopping obchodují níže poté, co společnost uvedla, že prodá převoditelné dluhopisy v hodnotě 979 mld. KRW. V Hongkongu trhy obchodují níže kvůli propadům akcií komoditního a finančního sektoru. Společnost Samsonite, přední světový výrobce zavazadel, se ve svém obchodním debutu v Hongkongu prudce propadla. Akcie společností Jiangxi Copper, Aluminum Corporation of China a Agricultural Bank of China se obchodují níže. V Číně se akcie China Citic Bank a China Construction Bank obchodují níže kvůli spekulacím, že centrální banka učiní další opatření k udržení inflace pod kontrolou. Akcie společností Poly Real Estate Group a China Vanke se obchodují níže, příčinou jsou zprávy, že developeři by ve třetím čtvrtletí mohli snížit ceny domů.

Americké akciové trhy: futures se obchodují výše

Futures na americké akciové indexy se v 6 hodin ráno obchodovaly výše, futures na index S&P 500 o 1,4 body výše.

K dnešním důležitým zveřejněným ekonomickým údajům budou patřit započatá výstavba, nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti, stavební povolení, bilance běžného účtu a index výrobní aktivity filadelfského Fedu.

Během dnešního dne mají zveřejnit své hospodářské výsledky společnosti Kroger Company, Smithfield Foods, John Wiley And Sons, Actuant Corporation, Winnebago Industries a Vitacost.com.

V rámci včerejšího následného obchodování na burze akcie společnosti A-Power Energy Generation Systems získaly 4,3 %, zatímco společnost Apollo Group si polepšila o 2,8 %. Rubicon Technology šla nahoru o 2,7 % poté, co potvrdila své odhady pro druhé čtvrtletí. Akcie společnosti Discover Financial Services si polepšily o 1,1 % po ohlášení nového zpětného odkupu kmenových akcií ve výši 1 mld. USD. Akcie společnosti Finisar se propadly o 16,2 % poté, co snížila svoji prognózu zisků za první čtvrtletí. Společnost Collective Brands ztratila 3,3 % poté, co uvedla, že její CEO Matthew Rubel odstoupil.

Index S&P 500 včera poklesl o 1,7 % na základě obav o stav řecké ekonomiky a také kvůli tomu, že ekonomické údaje z USA nevyvolaly příliš důvěry. Největší propad zaznamenala společnost Owens-Illinois vyrábějící skleněné lahve, která se propadla o 13,5 % poté, co snížila svůj výhled zisků na druhé čtvrtletí a varovala před poklesem marží. Akcie finančních společností Lincoln National, Metlife, Hartford Financial Services Group, Genworth Financial a Prudential Financial klesly o 5,3 %, 4,9 %, 4,8 %, 4,4 % a 4,3 % (v tomto pořadí) poté, co slabá produkce zpracovatelského sektoru snížila ochotu investorů riskovat. Akcie energetických společností Alpha Natural Resources, Consol Energy a Valero Energy klesly o 5,1 %, 3,8 %, resp. 3,6 % v důsledku obav ze situace v domácí i globální ekonomice. Akcie maloobchodních společností Sears Holdings a J. C. Penney ztratily 4,0 %, resp. 3,5 %.

Evropské akciové trhy: očekává se, že otevřou níže

Očekává se, že evropské trhy otevřou na nižších úrovních. DAX otevře pravděpodobně o 14 až 28 bodů níže. CAV zřejmě otevře o 24 až 33 bodů níže.

Investoři během dnešního obchodování s akciemi očekávají index spotřebitelských cen a změnu zaměstnanosti v eurozóně a průmyslovou výrobu a rozhodnutí o úrokových sazbách ve Švýcarsku.

Během dnešního dne oznámí své hospodářské výsledky firmy Heidelberger Druckmaschinen, Zodiac Aerospace a P&I Personal & Informatik.

Jednání a rozhovory o akvizici většinového podílu v ruském výrobci automobilů AvtoVAZ mezi společnostmi Renault a Nissan budou podle agentury Reuters trvat pravděpodobně několik měsíců.

Plán Deutsche Boerse na fúzi s NYSE Euronext akceptuje pouze 6,09 % bývalých akcionářů.

Společnost Stanley Black & Decker podle agentury Reuters zvažuje ve snaze o diverzifikaci svého podnikání předložení nabídky na akvizici švédské bezpečnostní firmy Niscayah.

Agentura Reuters oznámila, že společnost ProSiebenSat.1 Media usiluje o úpravu podmínek svých úvěrů tak, aby prodej akcií nevedl ke splacení dluhu.

Společnost France Telecom vydala dluhopisy v hodnotě 670 mil. EUR se splatností v letech 2019 a 2021, aby využila poklesu úrokových sazeb, ke kterému došlo od poloviny dubna.

Společnost Air Liquide oznámila, že se společností Valero Energy Corporation uzavřela smlouvu o dlouhodobých dodávkách vodíku do dvou texaských rafinérií, jedné v Texas City a druhé v Port Arthur.

Noční obchodování na devizových trzích: EUR se obchoduje níže

V důsledku obav z toho, že by rozhodnutí řeckého premiéra Georgea Papandreoua o změnách v kabinetu a následné hlasování o důvěře vládě mohlo ještě zhoršit dluhovou krizi v této zemi, se EUR dnes dopoledne obchoduje na Forexu vůči USD na nižších úrovních.

JPY se vůči USD obchoduje o něco níže, zatímco vůči EUR se obchoduje o 0,3 % výše.

V 6 hod. ráno se EUR vůči USD obchodovalo o 0,3 % níže, tedy na úrovni 1,4138 USD, zatímco GBP se vůči USD obchodovala o 0,1 % níže, na úrovni 1,6177 USD. EUR se vůči GBP obchodovalo o 0,2 % níže, tj. v kurzu 0,8740 GBP.

AUD se vůči USD obchodoval o 0,4 % níže, zatímco CAD se vůči USD se obchodoval o 0,1 % výše.

Aktuální makrodata

Mzdy a růst peněz signalizují, že inflace se zpomalí na cílovou úroveň, tvrdí King

Guvernér Bank of England Mervyn King prohlásil, že úrokové sazby by měly i nadále zůstat na rekordně nízkých úrovních, protože slabý růst mezd a peněz v širším slova smyslu signalizuje, že současné období, kdy se inflace pohybuje nad cílovou úrovní, by mělo mít jen dočasné trvání.

Je čas naplánovat odchod britské vlády z bank, tvrdí Osborne

Britský ministr financí George Osborne naznačil, že nastal čas ukončit podporu britskému finančnímu sektoru a prodat státní podíly v bankách, protože se již objevují první známky hospodářského oživení.

V Austrálii klesl v květnu prodej nových automobilů

Prodej nových automobilů klesl v Austrálii v květnu meziměsíčně o sezónně očištěných 7,6 %. Meziročně klesl prodej nových automobilů v květnu o sezónně očištěných 14,5 %.

Pro globální bankovní pravidla je klíčová důslednost v jejich uplatňování, tvrdí Tarullo z Fedu

Guvernér Federální rezervní banky Daniel Tarullo prohlásil, že klíčem k úspěchu nových globálních kapitálových a likviditních norem pro banky bude nalézt způsoby, jak zajistit jejich důsledné prosazování v mezinárodním měřítku, a že bez této důslednosti bychom se mohli rychle dostat na samé dno a hrozilo by větší riziko další krize.

Čínský předstihový ukazatel v dubnu vzrostl

Čínský předstihový ukazatel vzrostl v dubnu meziměsíčně o 0,2 % na 154,5 bodu, v porovnání s revidovaným nárůstem o 0,9 % zaznamenaným v předchozím měsíci.

0 komentářů: