01 července 2011

FX Update: slabé výsledky čínského indexu nákupních manažerů ubírají lesk ochotě riskovat následující po řeckém hlasování

Andrew Robinson

Asie vstoupila do nového měsíce nabitým kalendářem zveřejňovaných dat, který se zaměřoval především na záplavu japonských údajů a index nákupních manažerů z Austrálie a Číny. Japonská míra nezaměstnanosti v květnu překvapivě spadla na 4,5 % ze 4,7 % vykázaných v minulém měsíci, přičemž poměr volných pracovních míst k počtu uchazečů se drží beze změny na hodnotě 0,61. Zdá se, že japonský trh práce se vzpamatovává z dopadů březnového zemětřesení a s tím, jak se rozbíhá rekonstrukce a obnova, můžeme i v následujících měsících čekat další zlepšení.

V podobném duchu vyznívají také indexy Tankan za 2. čtvrtletí, podle nichž se sentiment trhu těsně po zemětřesení otočil výrazně v negativním směru, ovšem výhledová čísla už jsou optimističtější. Index velkých výrobců se propadl z předchozích +6 na -9, ovšem výhled se pevně drží na +2. V nevýrobním sektoru index sklouzl z původních +3 na -5, přičemž výhled si také mírně pohoršil a klesl z předchozích -1 na -2. Celkově průzkum ukazuje, že po zemětřesení pravděpodobně dochází k oživení ve tvaru V. Trhy na tato data nijak nereagovaly.

Výsledky prvního indexu nákupních manažerů (PMI) zveřejněného v tomto měsíci byly poněkud rozpačité, protože australský index výrobní aktivity v červnu posílil až do pásma expanze (52,9 bodů) poté, co 3 měsíce strávil pod úrovní 50 bodů. I přes lepší výsledky indexu zůstali respondenti opatrní a jako důvody své opatrnosti nejčastěji uváděli slabou domácí poptávku, rostoucí konkurenci ze strany dovozů a silný AUD. V případě Číny se naopak PMI opět propadl blíže k hranici 50 bodů a zaznamenal hodnotu 50,9 bodů, což je nejslabší výsledek od února 2009. To mírně nahlodalo chuť k riziku, což se trochu projevilo na EUR a obvyklých riziku nakloněných měnách.

Také Evropa se dnes zaměřuje na indexy nákupních manažerů a očekává údaje ze Švýcarska, Švédska, Norska, Německa, Velké Británii a EU spolu s údaji o míře nezaměstnanosti v Norsku a v eurozóně. USA se před dlouhým víkendem zaměřují na výsledné údaje indexu spotřebitelské důvěry Univerzity of Michigan, výdaje ve stavebnictví, index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a cenový index ISM.

Formální proces ratifikace řeckého balíčku úsporných opatření včera přes noc proběhl bez zádrhelů, což zavdalo příčinu k návratu riziku nakloněným obchodům s měnovými páry s CHF a způsobilo výprodej CHF, který byl největší pojistkou pro případ, že by se situace v Řecku měla vydat tím nejhorším možným směrem. J.-C. Trichet z ECB opět zopakoval svoji mantru o ostražitosti, což dále podpořilo EUR, zatímco GBP poškodila poptávka po EURGBP přicházející s koncem měsíce, takže kurz dosáhl nového maxima za rok 2011. Konec QE2 v USA nastal bez přílišného humbuku a reakci trhů zřejmě zamlžily faktory související s koncem měsíce.

Americká makrodata byla přes noc smíšená. Týdenní počet žádostí o podporu  v nezaměstnanosti nesplnil očekávání a vykázal 428 tis. oproti 429 tis. z minulého týdne a očekávaným 420 tis. Příjemným překvapením byl nicméně Chicagský index nákupních manažerů, který se výrazně odrazil z 56,6 na 61,1, což je víc než očekávaných 54,4. Automobilový průmysl se totiž zotavil z otřesů, které postihly dodavatelský řetězec  v důsledku zemětřesení v Japonsku. Týdenní index spotřebitelské důvěry společnosti Bloomberg vykázal také zlepšení z -44,9 na -43,9. Wall Street zakončil druhé čtvrtletí největším čtyřdenním ziskem od loňského září. Důvodem bylo opadnutí řecké „hrozby“. DJIA uzavřel o 1,25 %, S&P o 1,01 % a Nasdaq o 1,21 % výše. Výnosy amerických dluhopisů pokračovali v dalším růstu poté, co se výnosy 10letých dluhopisů vyšplhaly až k 3,21 % (na začátku týdne byly na 2,84 %!), což pomohlo USDJPY držet se poblíž hranice 81,0.

Přeji vám hezký (a pro někoho dlouhý) víkend.

0 komentářů: