08 listopadu 2011

8.11. Euro se před hlasováním o italském rozpočtu (Berlusconim?) drží dobře

Andrew Robinson, Forex Market Strategist, Saxo Bank

Asijské trhy dnes ráno u většiny měnových párů, především EURUSD, otevíraly na obdobných úrovních, na jakých včera zavíraly, a nijak se jich tedy nedotkla volatilita, která trhy ovládla přes noc.

Během včerejška se pozornost trhů rychle přesunula od Řecka k Itálii, rostoucímu úročení italských dluhopisů a nejisté budoucnosti premiéra Berlusconiho, a euro se tak na začátku obchodování dostalo pod tlak, ovšem jeho ztráty byly jen minimální a oproti americkému dolaru se obchodovalo těsně pod úrovní 1,37.

Zvěsti o chystané rezignaci premiéra Berlusconiho spolu s informacemi, podle nichž ECB nakoupila více dluhopisů zemí na periferii Evropy, než se původně předpokládalo, posunula EURUSD zpět na 1,38 (podle toho můžeme usuzovat, jaké vyřešení italské situace by si trhy přály!), ovšem nakonec tento měnový pár uzavíral prakticky beze změny.

Měny se opět obchodovaly v úzkých pásmech, neboť protichůdné zveřejňované údaje poskytovaly jen malý důvod k pohybu kterýmkoli směrem. Údaje o australské obchodní bilanci za září přinesly mírné zklamání, neboť obchodní přebytek poklesl na 2,5 mld. AUD, kam se dostal ze směrem dolů revidovaných 2,95 mld.

AUD vykázaných v předchozím měsíci, přičemž dovoz v meziměsíčním srovnání oslabil o 1,3 %, ovšem vývoz poklesl o ještě výraznějších 2,5 %, na čemž se podepsala korekce cen zlata a menší vývoz železné rudy (můžeme s pokračujícím zpomalováním čínské ekonomiky očekávat další pokles? Více se dozvíme z údajů o čínské obchodní bilanci, které budou zveřejněny ve čtvrtek).

Pokud jde ostatní údaje, podnikatelská důvěra v Austrálii zamířila po dvou měsících v červených číslech v říjnu zpět do pozitivní oblasti, ovšem v důsledku klesajících tržeb, nižší ziskovosti a plánů ohledně náboru zaměstnanců došlo ke zhoršení podnikatelských podmínek.

Co se týče Velké Británie, nejistý ekonomický výhled a nejistota ohledně pracovních míst tlačí spotřebitelskou důvěru i maloobchodní tržby směrem dolů, jak potvrzují nejnovější údaje o tržbách za stejné zboží od Britského konsorcia maloobchodních prodejců (British Retail Consortium).

V meziročním vyjádření došlo v říjnu k 0,6% poklesu, což je v ostrém kontrastu se zářijovým nárůstem o 0,3 %. Toto číslo je o 0,2% horší než očekával trh. Bohužel ani ostatní data nedokázala měny vylákat z obvyklých pásem.

Pokud jde o noční obchodování, CHF se ocitl pod tlakem kvůli podezření, že Švýcarská národní banka hodlá revidovat cenový strop pro EURCHF směrem nahoru, přičemž dalším impulsem pro tento měnový pár by byl negativní index spotřebitelských cen. P. Hildebrand ze Švýcarské národní banky má na tento týden naplánovánu řadu vystoupení.

Na Wall Street se obchodovalo podle hlavních zpráv přicházejících z EU, obchodníci však přesto dokázali profitovat. Z údajů byly zveřejněny pouze spotřebitelské úvěry v USA, které se vzpamatovaly ze srpnového poklesu (9,68 mld. USD) a dosáhly v září 7,38 mld. USD.

Kromě zveřejňovaných údajů věnujme dnes pozornost evropské politické scéně, kde v Itálii probíhá hlasování o nejnovějším rozpočtu (je vnímáno téměř jako hlasování o důvěře vládě) a ve Francii se zase s cílem udržet si rating AAA hlasuje o nejnovějších úsporných opatřeních (zvyšování daní, úspory na straně výdajů v hodnotě 9,6 mld. USD).

0 komentářů: