09 září 2010

9.9. Je aukce portugalských dluhopisů vše, co je zapotřebí?

Mads kofoed, stratég trhů, Saxo Bank

Témata
Evropské banky a jejich problémové rozvahy vzhledem k držbě dluhopisů evropských zemí zůstanou v centru pozornosti trhu. Zatím se sice žádné zprávy neobjevily, ale pokud jedna nebo několik nadcházejících aukcí evropských státních dluhopisů skončí neúspěchem, pak toto téma nabere rychlý spád. Trh je v tuto chvíli poměrně nervózní, jak dokládá opětovný návrat ochoty riskovat po včerejší úspěšné aukci portugalských dluhopisů.

Co se děje?
Očekáváme, že evropské trhy se budou dnes ráno pohybovat na stejných nebo o něco nižších úrovních, jelikož obavy ohledně evropských státních dluhů pomíjejí. Jak jsme uvedli včera, toto téma z trhů rychle vymizí, pokud se neobjeví žádné zprávy podobného ražení.

Ale ke konci roku, až začnou z ekonomik eurozóny přicházet horší čísla, se toto téma může znovu vynořit na hladinu a pak podle našeho názoru ještě získá na důležitosti. Pak také vstoupí do hry nedostatečná přísnost zátěžových testů, jelikož potížím s financováním každodenních operací bude čelit větší počet evropských bank. Ale do té doby jsou všechny zdravé a bezpečné.

SITUACE NA TRHU
Bank of England dnes oznámí nezměněné sazby, jelikož britská ekonomika zůstává i nadále slabá – a bude ještě slabší, až se začnou uplatňovat úsporná opatření. Obdobně se očekává, že cílová hodnota nákupu aktiv BoE zůstane na 200 mld. GBP. Výrobní sektor ve Velké Británii stále roste, ale nedávný index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru naznačuje do budoucna slabší růst, jelikož hlavní ukazatel klesl z 56,9 na 54,3.

Obchodní bilance USA bude zajímavá z hlediska HDP. Poslední vykázaný údaj za červen docela uškodil HDP za 2. čtvrtletí, jelikož dovoz vzrostl meziměsíčně o 3 %, zatímco vývoz klesl o 1,3 %. Pokud se však deficit scvrkne na úroveň podobnou jako v dubnu a květnu, mohlo by to podpořit růst ve 3. čtvrtletí.

Federální rezervní systém včera uveřejnil béžovou knihu, která sice stěží koho překvapila, ale přesto přinesla pro trh neveselé zprávy: „Údaje z dvanácti okresů Federálního rezervního systému naznačují pokračující růst …, ovšem s rozšířenými náznaky zpomalení v porovnání s předchozími obdobími.“ Tlaky na zvyšování mezd jsou podle těchto údajů také omezené.

Údaje z Austrále předčily očekávání – v srpnu našlo zaměstnání 30 900 osob, což spolu s klesající mírou účasti na pracovním trhu způsobilo, že míra nezaměstnanosti klesla z 5,2 % na 5,1 %. Je zřejmé, že australskou ekonomiku ještě příliš nezasáhlo (mírné) snížení růstu v Číně, a pokud budou i nadále přicházet podobné zprávy, pak by na příštím jednání RBA mohla přijít řeč na další zvýšení sazeb.

0 komentářů: