09 září 2010

9.9.2010 - Australská ekonomika jede zřejmě stále na plný plyn

Andrew Robinson, stratég FX trhů, Saxo Bank

V USA byl přes noc zveřejněn pouze jeden údaj – a to Béžová kniha Fedu, podle níž americká ekonomika zřejmě nadále roste, i když pomalejším tempem. Zároveň však oproti červenci ekonomická aktivita zpomaluje a mírný tlak na ceny se projevuje ve více regionech USA. Zdá se, že trhy reagovaly na zprávy Béžové knihy o relativně nevýrazných změnách pozitivně, protože Wall Street zaznamenal růst, ke kterému částečně přispěly také nejnovější plány prezidenta Obamy ohledně nových stimulačních balíčků.

Pokud jde o další měny, také JPY si získal svůj díl pozornosti v souvislosti se zvěstmi, že se možná v nejbližší době chystá měnová intervence, že BoJ reviduje úrokové sazby a že včera večer byly japonské banky na chystanou intervenci předem upozorněny.

Tyto zvěsti se v praxi nakonec nepotvrdily, ale USDJPY to přesto vytlačilo výše, protože výnosy z amerických dluhopisů rostly. EURSEK se propadl na své dvouleté minimum, což je reakce na výraznou revizi švédského HDP za 2. čtvrtletí směrem nahoru.

V průběhu asijského obchodování se hlavní pozornost soustředila na zprávu o australské nezaměstnanosti – a nikoli bez důvodu. Australská ekonomika vytvořila během srpna dalších 30 500 pracovních míst, což výrazně překonává očekávání trhu, a celková délka období, kdy počet pracovních míst roste, se nyní protáhla už na šest měsíců.

Možná ještě lepší zprávou je, že bylo vytvořeno 53 100 pracovních míst na plný úvazek a počet pracovních míst na částečný úvazek poklesl o 22 100. To vedlo v důsledku k poklesu míry nezaměstnanosti z 5,3 % na 5,1 % (proti očekávaným 5,2 %) a AUD rychle vyšplhal o 40 bodů, přičemž se tímto průlomem dostal až na své čtyřměsíční maximum.

Člen bankovní rady RBA Guy Debelle ve svém komentáři uvedl, že podmínky na světových finančních trzích zůstávají křehké, nicméně více chuti riskovat s sebou nese oživení carry trade obchodů, a tím pádem i poptávku po AUD. Vzhledem k dnešním datům v kombinaci se silnými výsledky HDP za 2. čtvrtletí zveřejněnými v minulém týdnu začínají trhy s krátkodobě úročenými produkty vyhlížet další potenciální zvýšení sazeb, ke kterému by mohlo dojít na říjnovém jednání RBA, přičemž pravděpodobnost zvýšení je nyní 25 % namísto 9% pravděpodobnosti uváděné před zveřejněním dnešních dat.

Poslední vývoj ukazuje, že euro opustilo svá denní maxima v reakci na článek v německém vydání FT, v němž hlavní ekonom ECB Juergen Stark prohlásil, že německé banky potřebují více kapitálu. Podobně jako v reakci na zprávu WSJ o zátěžových testech bank to ke konci asijské seance poněkud zchladilo chuť riskovat.

Pohled do Evropy přináší index spotřebitelských cen v Německu a Švédsku, obchodní bilanci VB a rozhodnutí o úrokových sazbách BoE (neočekává se změna sazeb ani postoje ke kvantitativnímu uvolňování). Severoamerická seance bude sledovat započatou výstavbu a obchodní bilanci v Kanadě a v USA pak obchodní bilanci a týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

0 komentářů: